Haber

Kılıçdaroğlu, CHP Meclis Grup Toplantısı’nda konuştu: (2)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, büyük afetler karşısında toplumun nasıl davranması gerektiğine dair bir paradigma değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis Kümelenmesi’nde yaptığı konuşmada, devletin yeniden inşa edilmesi ve bu konuda sağlıklı kararlar alınması gerektiğini belirtti.

Olası bir deprem felaketinde can kaybı istemeyen tüm vatandaşlar için 11 maddelik önlem programı hazırladıklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, el sıkışan herkesin “Müteahhit benim” dememesi için bir kriter olması gerektiğini kaydetti. .

Kemal Kılıçdaroğlu, müteahhitlere mesleki sorumluluk sigortası getireceklerini, hata yapan müteahhide karşı dava açılabileceğini ve kişinin kısa sürede zararı karşılayabileceğini anlattı.

Bina kontrol elemanlarının mesleki yeterlilik belgeleri doğrultusunda yetiştirilerek istihdam edileceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bu kişiler için de mesleki sorumluluk sigortası yapılacak. Bu kişinin müteahhit ile aynı sorumluluğu paylaşması gerekiyor. Bu kapsamda tüm yeni yapılacak binaların bir kimliği olacak ve bu tapu kütüğüne işlenecek.Ayrıca okul, hastane, alışveriş merkezi, konser salonu vb. yerlerde deprem güvenlik belgesi olacak. bu işi yapamayacak.” söz konusu.

“Gittiğimiz yerlerde CHP’li olduğumuzdan bahsetmedik bile”

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan Kızılay ve benzeri kurumları kuruluş amaçları doğrultusunda yeniden tasarlayacaklarını belirterek, bu kurumların artık kâr merkezleri haline geldiğini savundu. Kılıçdaroğlu, “Buraları rant merkezi olmaktan çıkaracağız. Baştaki kişi 5, 6, 10 yerden aylık alıyor. Bu kurumlar hayır kurumu, kira burada olmamalı.” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde CHP’li belediyelerin önlenmek istediğini, hükümetin yapamadığını CHP’li belediyelerin yaptığını iddia etti.

Kılıçdaroğlu, “Bu depremde hep birlikte oturup CHP’li belediyelere teşekkür edelim” dedi. “Gidemezsin.” değerlendirmesini yaptı.

“Kimsenin büyük acılar yaşamasını istemiyoruz”

Deprem için ihtisas mahkemelerinin kurulması gerektiğine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, davaların 30, 40, 50 yıl devam etmemesi için bu mahkemelerin kurulmasının elzem olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin deprem ve deprem sonrası görevlerine ilişkin protokol hazırlanacağını söyledi.

“Bütün dünya demokrasilerinde böyle bir olayla karşılaşıldığında ilk müdahele eden askerdir. Çünkü işçi yetiştirmişlerdir. 1999 depreminden sonra özel bir birlik, özel bir tabur kurulmuştur, bu tabur nerede? Bir paradigma” Bu toplumun büyük afetlerde nasıl davranması gerektiği konusunda değişime ihtiyaç var.Onlar devleti yönetemezler.Devletin nasıl yönetilmesi gerektiğini hem kendi insanımıza hem de tüm dünyaya anlatmak istiyoruz.Devlet kurmak istiyoruz. herkesin can ve mal güvenliğinin garanti altına alındığı, herkesin deprem karşısında yıkılmayacak sağlam binalarda yaşamasını istiyoruz, kimsenin büyük acılar yaşamasını istemiyoruz.

Bunlar yapıldığında kimse enkaz altında kalmayacak ve kimse ‘Bu devlet nerede’ demeyecek. 11 öğeli paradigma değişimini uygulayacağız. Bunu kısa süre içinde yapacağız. Çünkü olgunluğu seçime kadar olan bir hükümetle karşı karşıyayız. Seçimden sonra süresi dolacak. Üzerimize büyük bir yük düşüyor. Enkaz altında hala insanlar var, 50 bine yakın insan hayatını kaybetti. Siyasi iktidar kendi ruhunda bundan ne ölçüde sorumlu hissediyor? Bir kişi ‘Ben bu işten sorumluyum’ diyerek istifa etmedi. Millet İttifakı olarak akılla, bilgiyle, tecrübeyle, adaletle, liyakatle bu meseleleri çözeceğiz. Bu esasen ortak anlaşmamızın temel ideolojisidir.”

“Devletin sütunları kesildi”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, devletin sütunlarının kesildiğini ve Millet İttifakı olarak yeniden inşa edeceklerini iddia etti.

Seçimlerin ardından güzel bir iş çıkardıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, acilen yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

“Evleri veya işyerleri yıkılan veya yıkılacak olan tüm hak sahiplerinin anapara ve menfaatleri silinsin. Hala para istiyor musunuz, adamın evi yıkıldı? Depremzedelerden bedel alınmamalı. yeni ev veya iş yeri inşaatı.sosyal devlet,sıkıntı gün içinde kendini gösteriyor.siz yapacaksınız anahtarını teslim edeceksiniz.devlet yıkılan ev veya işyerlerinin projelerine onay verenleri yargılamalı ve masraflarını onlardan almalıdır. Kamu borcunun faizsiz olarak yeniden yapılandırılması gerekiyor.Kırsalda yaşayan halkın gübre,tohum,sulama,ilaç ve yem takviyesi acilen ödenmeli.Tarlaların ekilip gübre atılması gerekiyor.Ama ortada bir şey yok. • Üreticilerin elektrik borçlarını kamu ödesin • Küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiricileri ve arıcılar da dahil olmak üzere kümes hayvanı yetiştiricilerinin, şo garantili olacaktır. Şirketin hak sahiplerine uygun koşullu ve uzun vadeli finansman sağlamak.

Hasar tespit komitelerinde çalışanlara garanti ve sorumluluk verilmelidir. Evleri veya işyerleri yıkılan veya yıkılacak olan tüm ailelerin yeni yaşam alanlarındaki internet hizmeti en az 3 yıl süreyle devlet tarafından karşılanmalıdır. Depremde otomobil, kamyonet, kamyon, otobüs, motosiklet, traktör, biçerdöver, pulluk gibi ulaşım ve hizmet araçlarını kaybeden depremzedelere yeni araç alımı için faizsiz, uzun vadeli kredi sağlanması. Özellikle kırsal kesimdeki kamu çalışanlarının barınma ihtiyacı var ve bunun hızla karşılanması gerekiyor. Deprem bölgesinin yeniden yapılanmasında kamu ihalesi alan firmalara bölgede yapacakları işlerde kullanacakları işçilerin en az yüzde 25’ini o bölge halkından satın alma zorunluluğu getiriyorsunuz. Devleti yönetenler bunun farkında değil. Çadır satmakla, kan satmakla meşguller. Onlar yapmazsa biz bunların hepsini yaparız. Kimse merak etmesin, ben o 5’li çeteden o 418 milyar doları alıp, herkesi depremde yıkılmayacak binalarda yaşatacağım. Bugün, saydığım paradigmayı hayata geçirme günü.”

(Bitti)

honazajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu