İsveç büyükelçisini Irak’tan sınır dışı etme kararı
Daha önce İsveç’te Kuran yakan Iraklı sığınmacının benzer bir eylemi tekrarlamasına izin verilmesinin ardından Irak yönetimi, İsveç’in Bağdat Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararı aldı.
İsveç’te yaşayan Iraklı 37 yaşındaki Salvan Momika, önceki hamlesinde olduğu gibi bu kez de Kuran’ı yakmadı, ancak Müslümanların kutsal kitabına basıp tekmeledi ve onu yok etti.
Stockholm’deki Irak Büyükelçiliği önünde saatler süren protestolar sırasında Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani, İsveç’in Bağdat Büyükelçisi’ne Irak topraklarını terk etmesi talimatını verdi.
Ofisinden yapılan açıklamada, “Bu karar, İsveç hükümetinin Kur’an-ı Kerim’i yakmaya, İslami türbelere hakaret etmeye ve Irak bayrağını yakmaya tekrar tekrar izin vermesinden kaynaklanmaktadır.”
İsveç makamlarının ifade özgürlüğü gerekçesiyle protestoya izin vereceği haberi, Perşembe sabahı Irak’taki İsveç Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırı: Binanın ateşe verilmesi, yüzlerce kişinin Bağdat’taki İsveç Büyükelçiliği’ni ateşe vermesine neden oldu.
Irak hükümeti saldırıyı kınadı, ancak İsveç’teki protestoya misilleme olarak İsveç telekom şirketi Ericsson’un işletme ruhsatını askıya alarak Stockholm ile bağları kesme adımını attı.
İsveç ve diğer Avrupa ülkeleri daha önce aşırı sağcıların ve diğer aktivistlerin ifade özgürlüğünü gerekçe göstererek dini sembollere veya kitaplara zarar verdiği veya yok ettiği protestolara tanık olmuştu.
Müslüman ülkelerden İsveç’e tepki
İsveç’teki Kur’an hareketine İslam dünyasından yoğun tepki var. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Kutsal kitabımız Kuran’a yönelik alçak saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyoruz.”
“Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 12 Temmuz 2023’te aldığı kararla, Kuran’a yönelik saldırılar din düşmanlığı olarak tanımlandı.”
Katar, İsveç büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrıldığını ve Kuran hareketiyle ilgili protesto notası verildiğini bildirdi. Körfez ülkesi yaptığı açıklamada, “İsveç makamlarından bu utanç verici eylemleri durdurmak için gerekli önlemleri almasını isteyecekler.”
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da İsveç’in Riyad’daki maslahatgüzarlarının olayı diplomatik olarak protesto etmek için çağrıldığını duyurdu.
İslam İşbirliği Teşkilatı da Stockholm’deki protestoyu kınadı ve bunu ifade özgürlüğü hakkı kapsamında gerekçelendirilemeyecek “yeni bir provokatif saldırı” olarak gördüklerini belirtti.
Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, hareket “nefreti körükleyen pervasız bir eylem” olarak nitelendirildi.
AFP, Reuters / GY, AK