Haber

İklim Değişikliği Dünyayı Tehdit Ediyor: Geri Dönmek Zor Mu?

Dünyanın iklim sistemindeki uzun vadeli değişiklikler de Dünya’daki yaşamı tehdit ediyor. İnsan sağlığı dahil pek çok durumu olumsuz etkileyen iklim değişikliğinde geri dönüş imkansız mı?

Son zamanlarda Türkiye’de olumsuz hava koşulları her zamankinden daha fazla yaşanıyor ve birçok ilimizde seller yaşanıyor.

Sel haberlerindeki artış, kentsel yayılma ve iklim değişikliğinden kaynaklanıyor.

Fosil yakıtların kullanımı, sanayileşme, ormansızlaşma, tarımsal uygulamalar ve diğer insan faaliyetleri atmosfere sera gazı emisyonlarını artırmaktadır. Bu gaz nedeniyle, gezegen her zamankinden daha fazla ısınıyor.

Aşırı ısınan gezegen çeşitli doğa olaylarını da beraberinde getiriyor. Kasırgalar, kuraklıklar, seller, buzulların erimesi ve tarım alanlarının bozulması gibi olaylar daha sık yaşanıyor.

İklim değişikliği Dünya’daki yaşamı nasıl tehdit ediyor?

İklim değişikliği nedeniyle bitki ve hayvan türleri de yok oluyor, bu da biyolojik çeşitliliğin kaybolmasına ve ekosistemlerin çökmesine yol açıyor. Birçok hava olayı nedeniyle normalden daha fazla insan hayatını kaybediyor. Ayrıca iklim değişikliğinin neden olduğu hava kirliliği bazı ülkelerde ortalama yaşam süresini düşürmektedir.

İklim değişikliğinden kurtulma gücü var mı?

İklim değişikliği nedeniyle buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi gibi durumların geri dönüşü olmadığını üzülerek belirtmek isteriz.

Atmosferde biriken sera gazları uzun süreli etkisi olan gazlardır. Bu tarihten itibaren tam kontrole başlasak bile etkileri yüzyıllarca devam edecek.

Ancak doğru politikalar, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, enerji verimliliğinin artırılması, ormansızlaşmanın önlenmesi ve sera gazı emisyonlarının azaltılması ile iklim değişikliğinin etkilerini azaltabilir ve iklim üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlayabiliriz.

İklim değişikliğini önlemek için dünyada neler yapılıyor?

İklim değişikliği konusundaki en değerli anlaşmalardan biri de 2015 Paris Anlaşması. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında kabul edilen Paris Mutabakatı, küresel sera gazı emisyonlarının sınırlandırılması ve küresel sıcaklık artışının aşağıda tutulması hedefini belirliyor. 2°C.

Türkiye, 6 Ekim 2021’de TBMM’de onaylanan yasa ile Paris Anlaşması’na katıldı.

Biden yönetimindeki ABD, eski lider Trump’ın imzaladığı anlaşmaya geri döndü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu